Toolbox|Terschelling eiland om te beleven

 

Terschelling eiland om te beleven

Wie veel wil zien en beleven, is welkom op Terschelling. Voor liefhebbers van zowel cultuur als natuur heeft het eiland veel te bieden. Door de gevarieerde natuur, de vele evenementen en goede voorzieningen is het eiland het hele jaar door een ideale bestemming voor een korte of lange vakantie, voor jong en oud.

Terschelling is een bijzonder eiland. Met een lengte van zo’n 30 kilometer en een breedte van gemiddeld 4 kilometer is het na Texel het grootste Nederlandse waddeneiland. Maar liefst 80% van de het eiland bestaat uit schitterend en ongerept natuurgebied, de overige 20% wordt ingenomen door weilanden, dorpen en wegen.

Tot ruim honderd jaar geleden bestond het eiland voornamelijk uit polderlandschap en duingebied. Inmiddels is variatie aan landschap en natuur enorm toegenomen. Terschelling is tegenwoordig zelfs één van de meest gevarieerde natuurgebieden van Nederland. Zo groeien er op het Europees Natuurreservaat de Boschplaat meer dan 600 wilde planten en leven er diverse bijzondere vogelsoorten, zoals de eidereend, kiekendief en lepelaar.

Zelfs in het hoogseizoen kun je kilometers lang over het eiland dwalen zonder iemand tegen te komen. Op Terschelling lijkt de hectische buitenwereld ver weg en heb je geen andere keuze dan je over te geven aan het ritme van het eiland, met zijn rust en zijn ruimte.

Terschelling heeft ongeveer 4.700 inwoners, die grotendeels in de diverse dorpen wonen. De belangrijkste woonkernen zijn West-Terschelling, Midsland, Formerum, Hoorn en Oosterend. In de dorpen is de rijke geschiedenis van het eiland terug te vinden in oude huisjes met karakteristieke geveltjes. De haven van ‘West’, zoals de eilanders zeggen, is aangelegd in de Dellewalbaai (baai aan de lage wal), de enige natuurlijke baai van Nederland en tegelijk een van de mooiste van Europa.

Op West kunt u de Brandaris niet over het hoofd zien, de vuurtoren die als symbool van het eiland al meer dan 400 jaar stoer en sterk boven de daken uitsteekt. Dit beroemde baken voor de zeevaart is helaas niet voor het publiek toegankelijk. Wel is het inmiddels een aantal jaren in gebruik als bijzondere trouwlocatie. Uiteraard zijn er genoeg fraaie gebouwen en locaties die u wel kunt bezoeken. In Formerum staat de Koffiemolen, een oude molen die inmiddels in gebruik is als café-restaurant. In Hoorn kunt u het eeuwenoude en bijzonder fraaie kerkje bewonderen. Ook zeker de moeite waard zijn het Stryper kerkhof, het cultuur-historisch museum ’t Behouden Huijs, het visserijmuseum Aike van Stien, het ‘prettig gestoorde’ Wrakkenmuseum, het kindvriendelijke  Landbouwmuseum en het Zeeaquarium met vissen en zeedieren uit zowel de Noordzee als de Waddenzee.

U hoeft zich geen moment te vervelen op het eiland, ook niet als het weer zich van zijn minder goede kant laat zien. Maar die kans is op Terschelling kleiner dan in de rest van Nederland, want gemiddeld schijnt de zon op het eiland twee maal zo vaak als op het vasteland. En met zo’n dertig kilometer strand en diverse strandopgangen is er meer dan voldoende gelegenheid om op het strand vertier of juist rust te vinden. Het strand op Terschelling is ongekend breed, soms wel tot 500 meter. Ruimte genoeg dus!

Schijnt de zon een keer niet, dan kan er worden gezwommen in het tropische zwembad De Dôbe op West. Het milde klimaat en het grote aantal goede voorzieningen maken Terschelling het hele jaar door tot een ideale vakantiebestemming voor iedereen. Door het grote aanbod van hotels, pensions, huisjes en campings in allerlei prijsklassen kan Terschelling tegemoet komen aan alle mogelijke wensen en verwachtingen.

Ook op cultureel en sportief gebied heeft Terschelling genoeg te bieden. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Oerol, dat ooit begon als eenvoudig straattheater maar inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste theatermanifestaties van Europa. Oerol trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is tot ver over de landsgrenzen bekend. Minder bekend, maar ook zeker de moeite waard, is het  jaarlijkse Rock ’n Roll festival in Midsland, dat zich zowel op straat als in de diverse kroegen afspeelt. 

Op de dag na Hemelvaart staat Terschelling in het teken van de HT-race, een spectaculaire sloepenrace van Harlingen naar Terschelling waaraan zo’n 140 sloepen deelnemen. En tijdens het eerste weekend van november wordt Terschelling overspoeld door duizenden hardlopers en hun supporters, wanneer op het eiland de jaarlijkse Berenloop wordt gehouden. De lopers kunnen zich wagen aan een hele of een halve marathon, waarbij een deel van het parcours over het strand gaat. De Terschellinger Filmdagen en Follek! zijn pareltjes van eilander evenementen, beslist de moeite waard om te bezoeken!

Op culinair gebied kunt u niet om de cranberry heen. Deze voor Nederland unieke vrucht is ooit, zo zegt men, in een vat komen aanspoelen en heeft in de natte gebieden achter de duinen de ideale grond gevonden. Van deze cranberry wordt o.a. jam, compote en wijn gemaakt en de twee cranberrybedrijven van het eiland laten u graag zien en ervaren wat allemaal met de cranberry mogelijk is.

Terschellingers houden ervan hun gasten te verwennen. Verspreid over het hele eiland vindt u dan ook diverse eetgelegenheden. Van eenvoudige strandtent tot sterrenrestaurant, Terschelling biedt het allemaal. Ook kunt u kiezen uit diverse gezellige cafés en kroegjes, met allemaal een eigen karakter en eigen publiek. Breng vooral ook een bezoek aan café De Groene Weide in Hoorn, waar kroegbaas en zanger Hessel avond aan avond optreedt voor een gevarieerd en altijd enthousiast publiek.

De bootverbinding naar Terschelling is uitstekend. U stapt in Harlingen op de boot en bent zo’n 1 ¾ uur later op het eiland. U kunt uw auto meenemen, maar echt nodig is dat niet. Overal op het eiland kunt u voor een schappelijke prijs fietsen huren, waarmee u zich op het eiland kunt verplaatsen. Verder rijden er geregeld bussen en staan dag en nacht taxi’s voor u klaar. Als u niet kunt wachten om het eiland te gaan ontdekken dan kunt u, tegen een meerprijs, de overtocht ook maken met de snelboot. Deze snelle catamaran brengt u in slechts drie kwartier van Harlingen naar West-Terschelling.

Maar op welke manier u de overtocht ook maakt, één ding staat vast: op Terschelling gaat een andere wereld voor u open.

Al het tekstmateriaal in deze toolbox wordt u ter beschikking gesteld door de Stichting VVV Terschelling. Het materiaal mag vrij gedownload en voor eigen doeleinden worden gepubliceerd, onder de volgende voorwaarden:

  • U wilt hiermee Terschelling in positieve zin promoten.
  • U wilt uw bedrijfsactiviteiten wat zich op Terschelling bevindt promoten middels het toevoegen van extra Terschelling teksten en verhalen.
  • De teksten / blogs in hun oorspronkelijke context blijven staan.
  • De teksten / blogs altijd worden aangewend voor algemene Terschelling promotie.
  • In geval van blogs is het niet toegestaan de tekst op enigerlei wijze te veranderen. De auteur heeft het geschreven op geheel eigen wijze en in eigen context. Dit is het auteursrecht en mag derhalve nimmer gewijzigd worden.

Mocht u van mening zijn dat er in één van de getoonde teksten / blogs zinsnedes staan die inbreuk maakt op uw rechten (bijvoorbeeld copyright of portretrecht) verzoeken wij u vriendelijk hierover contact met ons op te nemen via onderstaand e-mailadres onder vermelding van de naam van de naam van de tekst en de auteur. De Stichting VVV Terschelling zal in dat geval de tekst / blog zo snel mogelijk verwijderen uit de beeldbank.

De Stichting aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enigerlei schade, van welke aard ook, die het direct of indirect gevolg is van of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van informatie die door middel van deze toolbox is verkregen.