Toolbox|Actief genieten

 

Actief genieten

Wie op zoek is naar een bijzonder stukje Nederland en daarbij graag van het buitenleven geniet, voelt zich op het Waddeneiland Terschelling zeker thuis. In de zomer is het met zijn brede stranden een paradijs voor zon- en strandgenieters, maar ook de rest van het jaar valt er genoeg te genieten. Fietsen, wandelen, slenteren door de gezellige dorpjes, uitwaaien op het strand… op Terschelling ben je er even helemaal uit.

Overtocht

De weg naar Terschelling voert overzee. Al varend laat je de hectische buitenwereld al snel achter je. Wanneer je van de boot stapt, kom je in een compleet andere wereld. Op Terschelling vind je nergens verkeerslichten en zijn geen rotondes. Niemand heeft er haast, het eiland heeft zijn eigen tempo. En de buschauffeur zet je met plezier voor de deur af alsof je de enige passagier bent.

De veerboot doet er ongeveer twee uur over, de snelboot is er al in drie kwartier. Je mag de auto meenemen, maar echt nodig is dat niet. Met de fiets, die je overal op het eiland kunt huren, kun je je uitstekend verplaatsen. De afstanden zijn er immers altijd relatief kort. En vrijwel alle fietsverhuurders bieden als extra service bagagevervoer: je stapt   meteen van de boot op je fiets en de bagage wordt door de verhuurder gratis naar je verblijf gebracht. Zo begin je al meteen goed met de eerste gezonde fietskilometers!

 

Natuur

De lucht op het eiland is zuiver en schoon, aangezien maar liefst 80% van het eiland uit ongerept natuurgebied bestaat, dat ook nog eens zeer gevarieerd is. Op een paar vierkante kilometer vind je alle Nederlandse landschappen in miniatuur. Terschelling heeft dan ook de status van Nationaal Landschap, met als bekendste natuurgebied de Boschplaat aan de oostkant van het eiland.

 

Het eiland

De dorpjes, met allemaal hun eigen karakter, liggen op Terschelling in een lang lint achter elkaar. De afstand van West-Terschelling, of ‘West’, zoals de Terschellingers zeggen, tot het meest oostelijke dorp Oosterend, is elf kilometer. Het strand is altijd dichtbij, want het eiland is gemiddeld maar 4 kilometer breed. In de zomer biedt het eiland onderdak aan de ‘badgasten’, zoals de zomerse toeristen op het eiland worden genoemd. Ze komen vooral voor de prachtige brede stranden. Buiten het seizoen is Terschelling een oase van rust, waarbij je urenlang over het eiland kunt dwalen zonder dat je iemand tegen komt. Met ruim zestig kilometer aan fietspaden en meer dan honderd kilometer aan wandelpaden zijn er volop mogelijkheden om er fietsend of wandelend op uit te trekken. En wist je dat de zon op Terschelling gemiddeld twee maal zo vaak schijnt als op het vasteland? Geen enkele reden dus om binnen te blijven!

 

Wandelen en fietsen

Door de VVV en Staatsbosbeheer zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgezet, zoals de 40 kilometer lange ‘Sporen in het Zand’ fietsroute. Deze tocht voert langs allerlei plekken die historisch of cultureel gezien de moeite waard zijn. De route, met bakens gemaakt van ouderwetse ‘stoeppalen’, kan zowel met de klok mee als tegen de klok in worden gefietst, zodat je rekening kunt houden met de wind. Het startpunt is ‘op West’ bij de Brandaris, met zijn ruim vijfhonderd jaar de oudste nog in werking zijnde vuurtoren van Nederland.

Daarnaast is er het 'Sporen in het Zand' wandelboekje, met allerlei korte en langere wandelroutes. En vanzelfsprekend speelt Terschelling ook in op de huidige trend van het Nordic Walken met een speciale route van ruim elf kilometer.


Andere buitenactiviteiten

Natuurlijk hoef je niet alleen maar vaste routes te volgen. Op een ATB, die je overal kunt huren, kun je in alle vrijheid je weg zoeken over het eiland en kom je op plekken in de vrije natuur die voor een gewone fiets niet bereikbaar zijn. En houd je van paardrijden, dan kun je op Terschelling ook alle kanten op, alleen of in groepsverband. Begin rustig stapvoets door de duinen en bossen met daarna de kick van het galopperen over het strand, met de wind door je haren en het zand achter je oren.

Uniek voor Terschelling is de mogelijkheid om te strandzeilen. De brede stranden en de altijd aanwezige wind zorgen voor ideale omstandigheden hiervoor. In een driewieler buggy met zeil rij je met een snelheid van 10 tot misschien wel 70 kilometer per uur over het strand. Opwindend en spannend, en toch voor iedereen toegankelijk, jong, oud, sportief of niet. 

 

Eten en drinken

Ben je na al die buitenactiviteiten hongerig en dorstig geworden, zoek dan de gezelligheid op van de Terschellinger restaurants en kroegjes, waarvan de Groene Weide met eilander zanger Hessel een van de bekendste is. Het eiland heeft een groot aantal uitstekende restaurants, die met alle plezier rekening houden met eventuele dieetwensen. Uiteraard worden bij de bereiding veelal gezonde eilander producten gebruikt, zoals lamsvlees en eilander kooieend, al dan niet vergezeld van een smakelijke cranberrycompote. En natuurlijk zijn er mosselen en verse vis.

 

Sterren

Denk er vooral aan om voordat je gaat slapen nog even naar buiten te gaan en omhoog te kijken. Want nergens zijn de nachten zo donker als op de waddeneilanden, en nergens is de sterrenhemel zo prachtig helder. Met een beetje geluk kun je een wens doen bij een van de vele vallende sterren. Al was het alleen maar de wens om weer snel terug te komen.

Al het tekstmateriaal in deze toolbox wordt u ter beschikking gesteld door de Stichting VVV Terschelling. Het materiaal mag vrij gedownload en voor eigen doeleinden worden gepubliceerd, onder de volgende voorwaarden:

  • U wilt hiermee Terschelling in positieve zin promoten.
  • U wilt uw bedrijfsactiviteiten wat zich op Terschelling bevindt promoten middels het toevoegen van extra Terschelling teksten en verhalen.
  • De teksten / blogs in hun oorspronkelijke context blijven staan.
  • De teksten / blogs altijd worden aangewend voor algemene Terschelling promotie.
  • In geval van blogs is het niet toegestaan de tekst op enigerlei wijze te veranderen. De auteur heeft het geschreven op geheel eigen wijze en in eigen context. Dit is het auteursrecht en mag derhalve nimmer gewijzigd worden.

Mocht u van mening zijn dat er in één van de getoonde teksten / blogs zinsnedes staan die inbreuk maakt op uw rechten (bijvoorbeeld copyright of portretrecht) verzoeken wij u vriendelijk hierover contact met ons op te nemen via onderstaand e-mailadres onder vermelding van de naam van de naam van de tekst en de auteur. De Stichting VVV Terschelling zal in dat geval de tekst / blog zo snel mogelijk verwijderen uit de beeldbank.

De Stichting aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enigerlei schade, van welke aard ook, die het direct of indirect gevolg is van of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van informatie die door middel van deze toolbox is verkregen.